čtvrtek 15. září 2016

Hovězí rendang

Jelikož moje maminka strávila v  Indonésii měsíc, chtěla jsem si tento úžasný kraj světa přenést k nám do Čech, a tak jsem připravila doma tuto pochoutku. Mohli jsme se všichni utlouct, jak dobré toto jídlo je. (A to nejsem masožrout!)
Od té doby patří k mým oblíbeným jídlům a ráda se k němu vracím. Zvlášť teď na podzim vás příjemně zahřeje a přinese do vašeho domova trochu tepla.

Co si pod názvem Hovězí rendang představit?


Jedná se o pokrm původem z Indonésie, o kterém se tvrdí, že je to jedno z nejchutnějších jídel světa. Pokud ho budete připravovat, ze zbytků pečeně, netrvá příprava tak dlouho, jako když pečete maso přímo na rendang.
Tento pokrm zahrnuje pečené trhané hovězí maso v omáčce, rýži basmati a placky čapátí.



Doba přípravy: 40-60 minut (není to nejkratší doba, ale zaručuji vám, že se budete oblizovat)
Porcí: cca 6

Maso:
2 cibule
2 kousky zázvoru (velké jako palec)
4 stroužky česneku
1 svazek čerstvého koriandru (bez něj to prostě není ono, ale kdo nemá rád, tak ho prostě nedá :))
1-2 čerstvé červené chilli papričky (dle chuti)
1 lžička mleté kurkumy
1/2 lžičky mleté skořice
olivový olej
450 g zbylého pečeného hovězího (můžete přidat i zbylou šťávu z masa)
400 g kokosového mléka

Přílohy:
480 g rýže basmati
placky čapátí k podávání (lze koupit, či doma vyrobit - recept ZDE) 
1 limeta k podávání
bílý jogurt k podávání

Postup:

  1. Oloupanou cibuli, zázvor a česnek dejte se stonky koriandru, chilli, kurkumou a skořicí do robotu. Rozmixujte. Vznikne vám pasta, kterou osmahněte na pánvi s trochou olivového oleje. Smažte asi 15minut, občas promíchejte. Pasta lehce zezlátne.
  2. Maso natrhejte na vlákna a vmíchejte do pasty v pánvi. Přilijte kokosové mléko, přilijte 200ml vody a zbytek šťávy z masa. Lehce osolte, opepřete.
  3. Přiveďte směs k varu, poté ztlumte a zlehka vařte 10minut. Omáčka se odvaří a zhoustne.
  4. Mezitím si uvařte rýži se špetkou soli.
  5. Čapátí si ohřejte, potřebujeme aby byly vláčné a ohebné.
  6. Do omáčky nastrouhejte limetkovou kůru a vymačkejte šťávu z půlky limety. Dochuťte rendang dle vlastního vkusu solí a pepřem.
  7. Podávejte s basmati rýží, posypaný lístky koriandru, s dílkem limety, jogurtem a čapátí.
Přeji dobrou chuť!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :) Velmi ráda si ho přečtu.